APF Holdings IPO piesaista 107% no investīciju mērķa, iegulda divi pensiju fondi

6.11.2023.

AS APF Holdings (turpmāk – APF) sākotnējā akciju piedāvājumā (IPO jeb Initial Public Offering), kas noslēdzās piektdien, 3. novembrī, ir piesaistījis 107 % no investīciju mērķa, jeb 5 624 204 eiro. IPO mērķis pie cenas 5.11 eiro par akciju bija 5 252 722 eiro. Kopumā IPO piedalījās 2 128 investori un nozīmīgu daļu emisijas akciju ir iegādājušies arī divi Latvijas pensiju fondi.    

Ņemot vērā, ka pieprasījums pēc akcijām bija lielāks par piedāvājumu, investīciju orderi tiks izpildīti par 5.25 miljoniem eiro, bet atlikusī summa saskaņā ar IPO alokācijas jeb akciju sadales noteikumiem tiks atgriezta investoriem. Akciju alokācija jeb sadale notiks šodien.    

“Neskatoties uz šobrīd valdošo pesimistisko investoru noskaņojumu Baltijas biržā, mums izdevās pārsniegt IPO ieguldījumu mērķi pateicoties pārliecinošam izaugsmes stāstam, kas ietver gan skaidrību par olu ražošanas piedāvājuma un pieprasījuma dinamiku, gan mūsu ilgtspējas sniegumu un ambīciju, gan arī mūsu detalizētus attīstības plānus. Prieks, ka ar savu būtisku ieguldījumu uzticēšanos mūsu darbībai ir izteikuši uzreiz divi Latvijas pensiju fondi un liels skaits privātpersonu, kas iegādājās gan salīdzinoši mazākas, gan ievērojamas akciju paketes,” saka Jurijs Adamovičs, AS APF Holdings valdes priekšsēdētājs.

“Ceru, ka mūsu IPO stiprinās Latvijas kapitāla tirgu un dos pārliecību, ka ar pamatotu biznesa redzējumu Latvijas un Baltijas uzņēmumi var piesaistīt attīstībai nepieciešamos līdzekļus no dažādiem avotiem, tostarp beidzot arī no vietējiem pensiju fondiem, kas jau vairāk kā piecu gadu laikā Latvijas IPO darījumos nebija piedalījušies,” turpina J. Adamovičs.    

No IPO investīciju apjoma 90% tika piesaistīti Latvijā, bet vēl 9% Igaunijā un 1% - Lietuvā. Pēc investoru skaita, 73 % bija no Latvijas, bet 25 % no Igaunijas un 2 % no Lietuvas. IPO akciju iegādes orderi tika saņemti no 12 Baltijas bankām, kā arī 1 investīciju pārvaldes sabiedrības.    

“Apsveicam APF Holdings ar vairāk nekā 2 000 jauniem akcionāriem un jaunos akcionārus ar perspektīvu ieguldījumu vietējā ražošanas uzņēmumā, kura produktus jau līdzīpašnieka statusā viņi varēs iegādāties veikalu plauktos. Laikā, kad lielākajā daļā pasaules valstu IPO projekti bija gandrīz pilnībā apstājušies, Latvijā vietējie investori ir izrādījuši  vērienīgu atbalstu ambiciozam vietējam uzņēmumam. APF Holdings IPO ir projekts, kurā mēs patiesi varam lepoties ar augošo vietējo investoru kopienu. Vairāk nekā 90% investīciju bija no Latvijas, kas apvienojumā ar vietējiem pensiju plāniem, sniedz Latvijas uzņēmumiem reālas finansējuma piesaistes iespējas vietējā kapitāla tirgū,” stāsta Roberts Idelsons, Signet Bank valdes priekšsēdētājs.    

Kotācijas uzsākšanas dienā ar vienas akcijas cenu 5.11 eiro APF kopējā tirgus kapitalizācija jeb  visu uzņēmuma akciju tirgus vērtība būs 29.3 miljoni eiro. APF kotācija Nasdaq Rīga biržas First North sarakstā tiks uzsākta šo ceturtdien, pulksten 10:00. APF akciju tirdzniecības simbols biržā būs “EGG”.    

Kā ziņots agrāk, APF IPO mērķis bija piesaistīt investīcijas izaugsmei, lai būtiski paplašinātu darbības mērogu un līdz 2025. gadam palielinātu ražoto olu daudzumu par 60% un vairāk kā dubultotu ieņēmumus no aptuveni 11 miljoniem eiro 2022. gadā līdz pat 25 miljoniem 2025. gadā. Ar IPO investoru ieguldījumu un turpmāku banku finansējumu iecerēts papildus jau esošajām trim dējējvistu novietnēm uzbūvēt vēl divas un paplašināt ražošanas atbalsta infrastruktūras jaudu. Tas ļaus palielināt ražoto olu daudzumu no 115 miljoniem gadā līdz pat 180 miljoniem, bet pašu dējējvistu skaitu audzēt līdz 665 tūkstošiem. Papildus tam APF plāno uzsākt arī olu pārstrādi, savu ražošanu papildinot ar jaunām ražošanas iekārtām, lai radītu mūsdienīgus un veselīgus olu produktus.    

APF IPO finanšu konsultants un emisijas organizētājs ir Signet Bank, savukārt IPO akciju pārdošanas aģents Igaunijā ir AS LHV Pank. Juridiskajos jautājumos APF IPO konsultē zvērinātu advokātu birojs Eversheds Sutherland Bitāns. Paredzams, ka APF akciju kotācija Nasdaq alternatīvā tirgus First North sarakstā sāksies šī gada 9. novembrī vai īsi pēc tam.    

AS APF Holdings 2017. gadā dibināja Jurijs Adamovičs, lai pārņemtu un modernizētu Alūksnē bāzēto putnu fabriku ar 60 gadu pastāvēšanas vēsturi. Šobrīd AS APF Holdings aptver uzņēmumu grupu, kas nodarbojas ar putnkopību, vistu olu ražošanu un tirdzniecību, kā arī gāzes un organiskā mēslojuma ražošanu, kas saistīta ar putnkopības ražošanas procesu. Uzņēmumu grupā ietilpst SIA Alūksnes putnu ferma (putnkopība un olu ražošana), SIA APF Trading (vistu olu vairumtirdzniecība), SIA Oluksne (putnkopības un olu ražošanas pakalpojumu sniegšana), SIA APF Energy (gāzes un organiskā mēslojuma ražošana) un SIA Preiļu putni (putnkopība, jaunputnu audzēšana). AS APF Holdings lielākais akcionārs ir Jurijs Adamovičs.    

Atruna: Šis paziņojums ir neapmaksāta mārketinga komunikācija saskaņā ar Prospektu Regulu, un tas nav uzskatāms par investīciju padomu vai piedāvājumu. Šeit sniegtā informācija ietver paziņojumus par AS "APF Holdings" akciju publisko piedāvājumu. Katrs investīciju lēmums jāpieņem, balstoties uz Prospektu, ko apstiprina Latvijas Banka. Apstiprināts Prospekts pieejams Latvijas Bankas mājaslapā (https://bank.lv/).