Alūksnes putnu ferma no 1. jūlija pilnībā pāries uz tikai atjaunojamo enerģiju

1.07.2024.

SIA Alūksnes putnu ferma, kas ir AS APF Holdings (turpmāk – APF) uzņēmumu grupas uzņēmums, ir pieņēmis stratēģisku lēmumu no 1. jūlija pāriet uz tikai atjaunojamo elektroenerģiju uzņēmuma darbībā. Tas nozīmē, ka jau no vasaras vidus APF tirgū piedāvās tikai “zaļās olas”, jeb olas, kas ražotas ar tikai videi draudzīgas elektroenerģijas izmantošanu. Šāds lēmums pieņemts, lai apmierinātu pieaugošu patērētāju pieprasījumu pēc ilgtspējīgi ražotām olām gan Baltijā, gan Eiropā.

Lai īstenotu šīs pārmaiņas, APF jau drīzumā nodos ekspluatācijā savu saules enerģijas parku, kura izveidē ir investēts vairāk kā 240 tūkstoši eiro. Parka jauda ir 250 kWp, ko nodrošina 384  saules paneļi. Savs saules enerģijas parks, kas šobrīd jau strādā testa režīmā, ir izvietots putnu fermas teritorijā, vasaras mēnešos nodrošinās visu esošo APF vistu novietņu (kūšu) elektrības patēriņu un aptuveni 25% no kopējā uzņēmuma elektrības patēriņa gada laikā. Projekts ir īstenots sadarbībā ar SIA Ignitis Latvija.

“APF mērķis ir jau pārskatāmā nākotnē kļūt par pilnībā aprites ekonomikas principos balstītu uzņēmumu, kas olas un olu produktus ražo, gādājot par dzīvnieku labturību, atbildīgi izmantojot enerģiju un pārstrādājot ražošanas procesā radušos atkritumus. Šāda pieeja ir ne tikai mūsu morāla pozīcija, bet arī stratēģisks lēmums, kas ļaus APF veiksmīgāk pārdot savu produkciju, ņemot vērā, ka cilvēki gan Latvijā un Baltijā, gan Eiropā arvien vairāk uzmanības pievērš tieši ilgtspējas jautājumiem ražošanas procesā. Kamēr citi ražotāji tikai domā par savu vēsturisko ražotņu pielāgošanu jauniem darbības principiem, APF ir tirgus priekšrocība savu izaugsmi būvēt ar modernu, ilgtspējīgu tehnoloģiju un pieeju,”  saka Jurijs Adamovičs, AS APF Holdings valdes priekšsēdētājs.

Līdztekus APF ir parakstījis arī elektroenerģijas piegāžu līgumu ar SIA Ignitis Latvija, kas paredz, ka APF iegādāsies tikai elektroenerģiju, kas ir ražota no atjaunīgiem resursiem un kā apliecinājums tam uzņēmumam ir izsniegts “Zaļās enerģijas” sertifikāts.

“Sadarbība ar APF Holdings ir īpaša, jo šis gadījums skaidri parāda, ka atjaunīgajai enerģijai ir būtiska loma ne tikai elektroenerģijas nodrošināšanā, bet arī to, cik ilgtspēja ir nozīmīgs elements uzņēmuma reputācijas veidošanā. Pilnīgi "zaļa" enerģija ražošanas procesā ļaus APF Holdings izcelties pārtikas tirgū un, mūsu sadarbība pierāda, ka ilgtspējas stratēģijām ir pamatota biznesa dimensija. Proti, tam ir pieprasījums no patērētājiem Latvijā un citviet Eiropā. Vēlos atzīmēt APF Holdings mērķtiecību savu ilgtspējas ambīciju realizēšanā, jo šajā gadījumā strādājām ar cilvēkiem, kas ar skaidru apņēmību paši veica apjomīgu darbu un ieguldīja investīcijas sava "zaļā kursa" ieviešanā," saka Kristaps Muzikants, Ignitis Latvija vadītājs.

Par APF Holdings: 

APF Holdings (NASDAQ: EGG) ir dinamiska uzņēmumu grupa, kas nodarbojas ar mājputnu audzēšanu, vistu olu ražošanu un tirdzniecību, kā arī ar mājputnu audzēšanas procesiem saistītu biogāzes un organiskā mēslojuma ražošanu. Tā portfelī ietilpst SIA Alūksnes putnu ferma (mājputnu audzēšana un olu ražošana), SIA APF Trading (vistu olu vairumtirdzniecība), SIA Oluksne (mājputnu audzēšanas un olu ražošanas pakalpojumu sniegšana), SIA APF Energy (gāzes un organiskā mēslojuma ražošana) un SIA Preiļu putni (mājputnu audzēšana un vistu mazuļu audzēšana). 2017. gadā dibinātais APF Holdings kļuvis par vadošo spēlētāju Baltijas reģiona mājputnu un olu nozarē.